Valiliğimiz koordinesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Sıfır Atık Projesi Tanıtım ve Eylem Planı” toplantısı Valimiz Aziz Yıldırım Başkanlığında gerçekleştirildi.
Muş Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya; Valimiz Aziz Yıldırım, Belediye Başkanı Feyat Asya, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, protokol üyeleri, ilçe kaymakamları, kamu kurum amirleri, özel sektör temsilcileri ve ilgili birim personelleri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Sevmiş kurum çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.
Düzenlenen programda bir konuşma yapan Sayın Valimiz Aziz Yıldırım şunları söyledi.
Kıymetli mesai arkadaşlarım, değerli hazirun ve özel sektörden gelen girişimcilerimiz hepiniz hoş geldiniz.
Hepimizin bildiği gibi ‘Sıfır Atık Projesi’ Sayın Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde başlayarak start almıştır.. Modern Dünya’da hepimiz bir takım atıkları üretiyoruz. Bu atık sadece, çöp ve benzeri kutulardan ayrıştırmalardan ibaret değil. Bunun içerisinde atık sular var, deterjanlar var yani arabaya binip kontağı çevirdiğimizden itibaren havayı kirletmeye başlıyoruz. Kahvaltı yapıyoruz atıklar çıkıyor, çalıştığımız kurumlarda kullandığımız malzemelerden atıklar çıkıyor. Bu atıkların bir şekilde bertaraf edilmesi lazım.
1990’lı yıllara şöyle bir bakalım. Belki Muş’ta çok büyük bir problem haline gelmemişti ama büyük şehirlerimizde çok büyük bir problemdi. Günlük haber bültenlerinde ‘Çöpler Toplanmıyor’ diye manşetler atılıyordu. Belediyeler belki yetişemiyordu diyelim Ama bugün o tür belediyecilik kalmadı. Belediyeler bir zamanlar çöpünü alırım ama bana para ödersin diyordu şimdi ise çöpünü ver sana para ödeyeyim diyor bu duruma geldik. Atık ayrıştırma merkezleri, yeniden geri dönüşümler pek çok ilimizde ve ilçemizde faaliyete geçti. Böylece çöpler tamamen değerlendiriliyor sıfır atık meydana geliyor. Atık bile dememek lazım çünkü bunlar fabrikaların ham maddesi haline geliyor ve yeniden değerlendiriliyor. Hatta bir takım evsel atıklar var bunlarda bir bakıyorsunuz gübre olup geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu aynı zamanda enerji tasarrufu, mili ekonomiye destek ve çevremizin temiz kalması demektir.
Her gittiğim yerde muhtarlarımıza, vatandaşlarımıza şunları söylüyorum. Biz Özel İdare Genel Sekreterliğimizce köylerimize 500’ün üzerinde çöp konteyneri dağıttık. Zaten il-ilçe belediyemiz çöplerimiz toplanabiliyor ama vatandaşlarımız konteynere değil de yanlarına atıyor. Bu hem göze rahatsızlık veriyor, hem de çevremiz kirli düzensiz bir hale geliyor.
Bu maddeler toprağa suya karışmak suretiyle hem bitkilere hem de tükettiğimiz suya ciddi manada zara veriyor. Yani biz kendi kendimizi zehirliyoruz.
Okullarımızda, ailelerimizde çocuklarımıza çevre bilinci vermek çok önemli. Dünyamız, doğamız bize bizden öncekilerden kalan miras değil bizim bizden sonrakilere bırakacak olduğumuz emanetlerdir. Biz bizden sonrakilere nasıl bir çevre, nasıl bir Dünya bırakacağız. Bu nedenle böyle bir program ve böyle bir proje yapmak gerekliydi. Sağolun düzenlenen “Sıfır Atık Projesi Tanıtım ve Eylem Planı” toplantısına geldiniz ama burada dile getirilen konular burada kalmamalıdır. Hepimiz evlerimizde, iş yerlerimizde, sokakta vs çevremizdekilere bunları anlatarak, kendimizde kişiselleştirmiş olmalıyız.
Hayat sadece bu Dünyadan ibaret değildir. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Daha temiz bir çevre daha yaşanılabilir bir Dünya ve bunu hep beraber kendimiz oluşturacağız. Böyle bir Dünya’da yaşamak ümidiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından projenin amacı ve eylem planını içeren bir sunum yapıldı.